Nieuwsbrief

Op donderdag 17 november 2022 komt Krzysztof Dobrowolski-Onclin een lezing geven over de beeldhouwer Giacometti.

De lezing wordt gehouden in “Ons Gebouw”, Ganzenmarkt te Ootmarsum. Aanvang 14:30u.

Krzysztof Dobrowolski-Onclin is afgestudeerd in de kunstgeschiedenis en Franse letterkunde en heeft aan de universiteiten van Amsterdam, Parijs en Krakau gestudeerd. Hij geeft cursussen en lezingen over kunstgeschiedenis.

Giacometti

Alberto Giacometti (oktober 1901 – januari 1966) was een Zwitsers beeldhouwer en schilder.
Hij was een zoon van de post-impressionistische schilder Giovanni Giacometti, een broer van Diego Giacometti (kunstschilder en handwerkman, die later Alberto’s assistent werd).
Een eerste schilderij van Alberto, genaamd Appels, dateert van 1913 en eerste beeld, een buste van Diego, is van 1914. Tijdens schooljaren van 1915 tot 1919 kreeg hij, als uitstekend leerling, de beschikking over een atelier om in de vrije tijd te kunnen schilderen en beeldhouwen.
Vanaf 1922 woonde en werkte hij in Parijs, in de wijk Montparnasse. Hij volgde lessen bij Emile Antoine Bourdelle aan de Académie de la Grande Chaumière.
Op uitnodiging van Bourdelle kon hij exposeren tijdens de Salon des Tuileries en kreeg hij zijn eerste opdracht van een Zwitserse verzamelaar.
Hij ontdekte in die periode zowel de Afrikaanse kunst, in het Musée de l’Homme, als het surrealisme.
Door al deze invloeden besloot hij af te zien van beeldhouwen naar model en de werkelijkheid los te laten.

L’Homme qui marche

In de periode 1930 tot 1932 ontmoette Giacometti Louis Aragon, André Breton en Salvador Dali, sloot zich aan bij de surrealisten en deed mee met hun activiteiten en exposities.
Van 1942 tot 1944 woonde Giacometti in Genève, waar hij zijn latere echtgenote Annette Arm ontmoette. In 1949 huwde hij haar. Nu brak Giacometti’s meest productieve periode aan met zijn vrouw als muze en voornaamste model.

Entree Vrienden: € 5,-
Overigen: € 12,50
Info: email weierink-bulten@hetnet.nl of tel. 0541 292981

Met vriendelijke groeten,
Bestuur Kunstkring Ootmarsum.