Nieuwsbrief

Waarde Vrienden,

Extra lezing op zaterdag 29 april a.s. om 15.30 uur in “Ons Gebouw”, Ganzenmarkt te Ootmarsum.
Lezing over Claude Monet door Aldwin Kroeze.

Oscar-Claude Monet (Parijs, 14 november 1840 – Giverny, 5 december 1926) was een Frans impressionistisch kunstschilder.

Monet verhuisde toen hij ongeveer vijf jaar oud was met zijn familie naar Le Havre. Hij vervulde in
1861-1862 zijn militaire dienst in Algerije, hetgeen zijn latere keus om vooral landschappen te schilderen beïnvloed kan hebben.

Monet begon met schilderen bij Charles Gleyre in Parijs. In 1867 woonde hij met Renoir bij Frédéric Bazille.
In de jaren daarna deelde hij een atelier in Parijs met Bazille. Vanaf waarschijnlijk 1865 had Monet een relatie met Camille Doncieux. In 1867 werd hun eerste zoon, Jean, geboren in Parijs. Het paar trouwde in de zomer van 1870. Vanwege de oorlog vluchtten zij naar Londen. Via Nederland, waarvan 4 maanden in Zaandam en een kort verblijf in Amsterdam, kwamen ze terug naar Frankrijk. Om zich in 1871 te vestigen in Argenteuil. In deze periode werd Monet kortstondig welvarend, omdat zijn schilderijen goed verkochten.
Hij was bevriend met vele impressionistische schilders.
In 1879 overleed Camille. Inmiddels leefde Monet ook samen met Alice Hoschedé en haar echtgenoot Ernest. Omdat deze verhouding ongebruikelijk was in die tijd, leidde dit tot veel geruchten.
In 1883 verhuisde dit huishouden met hun acht kinderen naar Giverny. In 1891 overleed Ernest, waarna Monet en Alice trouwden. Vanaf dat moment ontstond een welvarend huishouden.

Het huis van Claude Monet in Giverny

Monet begon op 24 jarige leeftijd met het schilderen van landschappen in de buitenlucht, op aanraden van de Normandische schilder Eugène Boudin. Hij schilderde vooral in de omgeving. In Argenteuil het beroemde veld met klaprozen en in Giverny scènes uit de beroemde tuin van Monet.
Hij schilderde in serie de Kathedraal van Rouen. Monet werkte dikwijls tegelijkertijd aan meerdere schilderijen uit een serie, omdat het licht van de dag steeds veranderde.

Entree: Vrienden € 5,-.

Overigen: € 12,50

Met vriendelijke groet, bestuur Kunstkring Ootmarsum.